Was het vroeger dan toch beter?

Door Kraz op maandag 10 september 2018 20:35 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 3.746

Mijn eerste 'blogje' over een hersenscheet die ik even kwijt moet. In het verleden wilde ik het ook al eens maken over ervaringen met Lexa.nl , maar inmiddels is deze al door een medetweaker gemaakt en prima verwoord.
Vorige week had ik weer iets waarvan ik ik het tweakblog waardig achtte..


Bijna halverwege de 30 merk ik dat ik 'oude opa' gedachten begin te krijgen. De muziek die gedraaid wordt zap ik 9/10 keer weg en ik blijf plakken op de oude, klassieke nummers, ik probeer steeds meer te letten op mijn eten en kan lekker zeiken over kleine dingen die stiekem helemaal niet belangrijk zijn. :+
Afgelopen week had ik weer zo'n moment toen ik dacht; Vroeger was het gewoon écht beter!
Oei.... weer zo'n opa opmerking! :X
Maar... dit keer vond ik m wel terecht.

Vorige week was het neefje van mijn vriendin jarig; hij werd 4. Er was alleen wel een 'groot' probleem, want wat geven we hem voor zijn verjaardag? Hij heeft natuurlijk nog helemaal niets op zo'n leeftijd; tablet, Nintendo, DS, skelter, fiets met zijwieltjes en voor nog zo'n 1000+ euro aan speelgoed. :/
Hij heeft een grote broer van 7 en die kopieert hij dagelijks met van alles en nog wat. Hoewel zijn grote broer erg van de (passagiers)vliegtuigen is, is hijzelf meer van de auto's.

Van mijn jeugdherinneringen wist ik nog dat ik vroeger heel veel met een Darda baan heb gespeeld. Ik opperde dus om zo'n baan te kopen. Aangezien 'natuurijk' aleen die grote écht leuk is en Opa en Oma ook niets wisten deden we het kado samen.


Online had ik al wat vooronderzoek gedaan en zag dat de gekleurde banen van vroeger waren ingeruild voor stoere kleuren; grijs, zwart, fel groen en blauw of rood. Het blijkt dat ze (duits bedrijf) begin jaren '90 failliet zijn gegaan en dat er rond 2010 weer iemand de rechten ervan heeft gekocht en het aan het produceren is.
Degene die ik op het oog had was de Darda Police Hunter. Een baan van wel 10.3 meter, 2 autootjes, genoeg loopings en een heuse springschans! Prima speelplezier dus. :9
https://www.speelgoedenmodelbouw.com/image/cache/data/2400%20Darda/502xx/50249/50249_2-640x640.jpg

Baan besteld, bezorgd en zorgvuldig ingepakt, want dit werd natuurlijk wel even HET kado van de verjaardag (naast het kado van zijn ouders). :>
De doos was groot dus had sowieso veel bekijks tijdens de verjaardag door alle <5 jarigen en 1, niet nader te noemen, 30 plusser. ;)

's Avonds na het eten hebben we de baan opgezet die groot voorop de doos werd afgebeeld. Alle zakjes op de vloer, bochten vastmaken aan de 'stokjes', schans gemaakt, loopings bevestigd. Na een kleine 30 minuten bouwen was hij klaar; WAUW! :D
We doen de motortjes in de auto's, zetten deze op de baan en winden het autootje op door hem naar achter te halen. We laten het autootje los en hij schiet weg; Eerste looping door, klein recht stukje en de grote tweede looping in.
Nét voordat hij bovenaan is, heeft de auto niet genoeg vaart meer en valt naar beneden. "He, wat gek!?"
Nog maar eens proberen.. zelfde handelingen, maar ook hetzelfde resultaat. Het autootje haalt de loopings niet, laat staan de schans die 4 bochten verder komt. Geen van de 2 autootjes haalt het! |:(

In mijn ooghoeken zie ik het teleurgestelde gezicht van mijn neefje. KAK!
Het was inmiddels ook al ná bedtijd dus tijd om snel een andere baan op te zetten was er niet meer. "Papa moest er morgen maar even goed naar kijken. Die kon het vast wel maken."

De volgende dag zat het me toch niet lekker en dus heb ik contact opgenomen met de winkel waar de baan besteld is.
Tijdens het gesprek noem ik alleen nog maar de naam van de baan en ze nemen de zin al over met; "....en het autootje haalt de looping niet?". :o JA!!?!?! Dat inderdaad!
"Ja, daar hebben we al meerdere klachten over gehad. Als u wilt dan kunt u de baan terugsturen en krijgt u deze vergoed incl verzendkosten."
Ja maar dat wil ik niet? Ik wil die goede, oude herinnering terug van dat autootje dat door de loopings heen vliegt en over de schans springt!

Na even gesproken te hebben blijkt dus dat Darda inderdaad is overgenomen/opgekocht door een grote speelgoedfabrikant en die laat alles nu in China maken. Ook de winkeleigenaar vraagt zich af of alles wel goed getest is van tevoren, maar er zijn wel degelijk veranderingen doorgevoerd;
- De autootjes zijn nu van plastic, eerst van metaal
- De autootjes hebben allemaal spiegels (realistischer!), maar deze komen tegen de 'stokjes' aan als ze door de bocht gaan, waardoor de vaart sterk afneemt. 3mm meer plastic gebruiken tijdens het maken van de bocht lost dit op!
- De motortjes (b)lijken niet zo krachtig als vroeger.

De winkel gaf al aan dat ze dit hadden doorgegeven aan de fabrikant, maar tot op heden nog geen verbetering(en).

Ik bedank de man voor zijn uitleg en ga met 'de baas' thuis overleggen wat we willen doen. Even terugsturen van de spullen lijkt me geen optie, omdat m'n neefje dan helemaal niets heeft.
Uiteindelijk komt het erop neer dat ze maar een andere baan moeten maken. (je kunt er 5 maken uit de handleiding).


Hoe komt het toch dat er tegenwoordig op elke 5 cent bespaard moet worden!? Natuurlijk is er een reden dat destijds die toko failliet is gegaan, maar met de cheap-ass, Chinese oplossing die ze nu hebben gaat het weer gebeuren lijkt me. Mensen sturen de producten terug!
Was het vroeger dan tóch beter.... ? :+

Reacties


Door Tweakers user -36-, maandag 10 september 2018 21:18

je bent niet de enige: https://www.trouw.nl/home...dkoop-speelgoed~ace0c723/ ook op coolblue ed word het als rommel beoordeeld. Dus ik zou de set lekker terug brengen. Misschien omruilen voor een rfbestuurbare-auto dat vond ik vroeger iig ook cool speelgoed.

Wat ik ook nog weet is dat we met de darda set op de trap een aanloop schans maakten en dan onderaan een zo groot mogelijke looping bouwden, gegarandeerd spectakel (en vliegende autotjes) }>

[Reactie gewijzigd op maandag 10 september 2018 21:18]


Door Tweakers user Chris03, maandag 10 september 2018 23:16

Dat artikel uit Trouw is uit 1996, dus dan is de enige haalbare conclusie dat het vroeger niet veel beter was... Of eindigt vroeger vóór 1996?

Door Tweakers user Brandts, dinsdag 11 september 2018 09:37

Toen ik je filmpje dan Darda Spot bekeek leek het me al vrij onrealistisch dat auto's zo ver kunnen rijden/springen door het op te winden. Weet je zeker dat dit vroeger wel mogelijk was? Je hebt het over een vaan van meer dan 10 meter! Weet je zeker dat je je het je niet anders herinnert dan het werkelijk was.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Herinneringsvervalsing

Edit: ik zie op youtube dat het opwinden anders gaat dan ik me had voorgesteld. In het reclamefilmpje lijkt het alsof ze hem opwinden door hem 2x achteruit te rijden maar op bij andere youtube filmpjes is duidelijk te zien dat dit anders werkt.

Ps. dit filmpje is ook nog vermakelijk voor de grote kinderen onder ons: https://www.youtube.com/watch?v=dmyWC0iNXqk

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 september 2018 09:52]


Door Tweakers user Kraz, woensdag 12 september 2018 10:19

-36- schreef op maandag 10 september 2018 @ 21:18:
je bent niet de enige: https://www.trouw.nl/home...dkoop-speelgoed~ace0c723/ ook op coolblue ed word het als rommel beoordeeld. Dus ik zou de set lekker terug brengen. Misschien omruilen voor een rfbestuurbare-auto dat vond ik vroeger iig ook cool speelgoed.

Wat ik ook nog weet is dat we met de darda set op de trap een aanloop schans maakten en dan onderaan een zo groot mogelijke looping bouwden, gegarandeerd spectakel (en vliegende autotjes) }>
Het kado was voor iemand van 4 jaar. Een bestuurbare auto is echt nog een stap te ver.

De baan die ik vroeger had was ook met een springschans en 5 bochten. Dat haalde hij idd nEt.
Er is inmiddels een andere baan gebouwd en hij heeft door hoe hij zelf iets in elkaar kan zetten. Voor zover we kunnen zien is hij tevreden en vind 'ie het hardstikke leuk. Missie alsnog geslaagd dus.

Maar wat stom dat ze zoiets afbeelden wat in de praktijk niet werkt....

Door Tweakers user YourMom, woensdag 12 september 2018 13:52

Kraz schreef op woensdag 12 september 2018 @ 10:19:
[...]

Maar wat stom dat ze zoiets afbeelden wat in de praktijk niet werkt....
Yep... Welcome to commercials...


Nu weet ik, en dat weet jij ook, daar ben ik van overtuigd, dat niet àlles vroeger beter was... vroeger zaten er PCB's en andere giftige stoffen in de plastics en verf van kinderspeelgoed...

Maar kom, ik heb nooit gehoord van één van mijn maatjes die ziek geworden is door op z'n racebaan te kauwen. }>

Maar het is herkenbaar ja...

Ik had als kind een BMX'je die de eerste 5 à 6 jaar door m'n zus (8 jaar ouder) werd gebruikt, vervolgens door mezelf, en na mij hebben er nog zeker 2 neefjes jarenlang plezier aan beleefd.

In contrast: mijn dochter haar nieuw 'Frozen' fietsje waarvan alles behalve het kader plastic is, zelfs tot de bandjes toe, had een week na aankoop al 2 kapotte remhendeltjes van het botsen en gooien... tja, wat doet een kind?! Ik werd vroeger ook aangemaand om "voorzichtig" met m'n speelgoed om te gaan maar dat BMX'je heeft desondanks veel mishandeling gekend, naar wat ik me kan herinneren is daar nooit iets aan stuk gegaan.

En over dat "afbeelden wat in de praktijk niet werkt" daar zijn veel bedrijven heel...ehm... 'bedreven' in... moesten sommigen nog maar de helft van hun uitgaven voor advertising besteden aan degelijkheid van hun producten, het zou al veel schelen... maar helaas...

Door Tweakers user YourMom, woensdag 12 september 2018 14:07

...en China op kop met dit soort 'fakevertising'...

M'n dochtertje heeft de microbe van haar papa overgenomen en is gek op dino's... Nu vind je in de speelgoedwinkel zo van die eieren die je een tijdje in water moet leggen en daar groeit een dino uit, "dino egg growing pet", je hebt ze in verschillende variaties...

Toen ze dat de laatste keer in de speelgoedwinkel uitkoos was ik ervan geschrokken hoe leugenachtig de verpakking is: het dino'tje dat op de verpakking stond en "zogezegd" uit het ei zou komen, was gewoon iets compléét anders dan het echte speelgoed.

En ik bedoel niet een Triceratops i.p.v. een T-Rex ofzo, ik bedoel effectief een ander, hogere kwaliteit, mooier gedetailleerde dinosaurus van een geheel andere speelgoedlijn dan het belachellijke ongevormde, verkeerd geverfde, totaal ongedetailleerde stuk stinkend chemisch/rubberachtig mormel dat echt uit het ei kwam... vanop een paar meter kon je al niet meer zien dat het een dinosaurus moest voorstellen.

Door Tweakers user RobbyTown, woensdag 12 september 2018 22:49

Herkenbaar. Tegenwoordig kan niks meer tegen een stootje. Had idee alles ook degelijker was en ook nog eens vele malen goedkoper. Ben dus niet de enige....

Neem deze, gekocht voor 100 gulden bij intertoys (jammer niet meer te koop is, ebay vragen ze soms de hoofdprijs)
https://www.youtube.com/watch?v=rWaTb9jdnTQ

Na jaren intensief ermee spelen werkte het niet meer geen idee waarom denk printplaat kapot bandjes/rubbers waren nog wel heel. Was geen schade te zien.

Zoek nu maar is een zelfde rc auto voor die kwaliteit voor rond de 80 euro max (ivm 'inflatie'). Als je de rc auto's zoekt bij intertoys het uiterlijk is al om te huilen. https://www.intertoys.nl/...oertuigen/rc-autos/794094

Als speelgoed/dinkytoy 'auto' ook een metalen / ijzeren hijskraan gehad tegenwoordig allemaal plastic :(.

Lego heeft gelukkig nog wel kwaliteit en is behouden.

Deze vroeger ook gehad: https://www.racebaan.nl/carrera-go/max-action-p-325.html
Is daar de kwaliteit zoals vroeger?

Door Tweakers user theredspecial, zaterdag 15 september 2018 12:00

Helder: het is moeilijk om de winst te laten groeien zonder op kwaliteit te besparen (of goedkopere inkoop en dus lagere kosten of je verkoopt vaker).

Misschien een idee om dit soort zaken en masse te benoemen in publieke consultaties van de Europese Commissies. Ik heb zelf zulke consultaties mogen verwerken en als maar voldoende burgers opmerkingen maken, komt het terug in de actieplannen.

Ik denk aan:De redenatie zou moeten zijn dat de EC middels regulering e.d. de verkeerde prikkels probeert tegen te gaan (zoals belabberde kwaliteit). Dit verminderd waste en uitstoot broeikasgassen.

Reageren is niet meer mogelijk