Was het vroeger dan toch beter?

Door Kraz op maandag 10 september 2018 20:35 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 3.746

Mijn eerste 'blogje' over een hersenscheet die ik even kwijt moet. In het verleden wilde ik het ook al eens maken over ervaringen met Lexa.nl , maar inmiddels is deze al door een medetweaker gemaakt en prima verwoord.
Vorige week had ik weer iets waarvan ik ik het tweakblog waardig achtte..


Bijna halverwege de 30 merk ik dat ik 'oude opa' gedachten begin te krijgen. De muziek die gedraaid wordt zap ik 9/10 keer weg en ik blijf plakken op de oude, klassieke nummers, ik probeer steeds meer te letten op mijn eten en kan lekker zeiken over kleine dingen die stiekem helemaal niet belangrijk zijn. :+
Afgelopen week had ik weer zo'n moment toen ik dacht; Vroeger was het gewoon écht beter!
Oei.... weer zo'n opa opmerking! :X
Maar... dit keer vond ik m wel terecht.

Vorige week was het neefje van mijn vriendin jarig; hij werd 4. Er was alleen wel een 'groot' probleem, want wat geven we hem voor zijn verjaardag? Hij heeft natuurlijk nog helemaal niets op zo'n leeftijd; tablet, Nintendo, DS, skelter, fiets met zijwieltjes en voor nog zo'n 1000+ euro aan speelgoed. :/
Hij heeft een grote broer van 7 en die kopieert hij dagelijks met van alles en nog wat. Hoewel zijn grote broer erg van de (passagiers)vliegtuigen is, is hijzelf meer van de auto's.

Van mijn jeugdherinneringen wist ik nog dat ik vroeger heel veel met een Darda baan heb gespeeld. Ik opperde dus om zo'n baan te kopen. Aangezien 'natuurijk' aleen die grote écht leuk is en Opa en Oma ook niets wisten deden we het kado samen.


Online had ik al wat vooronderzoek gedaan en zag dat de gekleurde banen van vroeger waren ingeruild voor stoere kleuren; grijs, zwart, fel groen en blauw of rood. Het blijkt dat ze (duits bedrijf) begin jaren '90 failliet zijn gegaan en dat er rond 2010 weer iemand de rechten ervan heeft gekocht en het aan het produceren is.
Degene die ik op het oog had was de Darda Police Hunter. Een baan van wel 10.3 meter, 2 autootjes, genoeg loopings en een heuse springschans! Prima speelplezier dus. :9
https://www.speelgoedenmodelbouw.com/image/cache/data/2400%20Darda/502xx/50249/50249_2-640x640.jpg

Baan besteld, bezorgd en zorgvuldig ingepakt, want dit werd natuurlijk wel even HET kado van de verjaardag (naast het kado van zijn ouders). :>
De doos was groot dus had sowieso veel bekijks tijdens de verjaardag door alle <5 jarigen en 1, niet nader te noemen, 30 plusser. ;)

's Avonds na het eten hebben we de baan opgezet die groot voorop de doos werd afgebeeld. Alle zakjes op de vloer, bochten vastmaken aan de 'stokjes', schans gemaakt, loopings bevestigd. Na een kleine 30 minuten bouwen was hij klaar; WAUW! :D
We doen de motortjes in de auto's, zetten deze op de baan en winden het autootje op door hem naar achter te halen. We laten het autootje los en hij schiet weg; Eerste looping door, klein recht stukje en de grote tweede looping in.
Nét voordat hij bovenaan is, heeft de auto niet genoeg vaart meer en valt naar beneden. "He, wat gek!?"
Nog maar eens proberen.. zelfde handelingen, maar ook hetzelfde resultaat. Het autootje haalt de loopings niet, laat staan de schans die 4 bochten verder komt. Geen van de 2 autootjes haalt het! |:(

In mijn ooghoeken zie ik het teleurgestelde gezicht van mijn neefje. KAK!
Het was inmiddels ook al ná bedtijd dus tijd om snel een andere baan op te zetten was er niet meer. "Papa moest er morgen maar even goed naar kijken. Die kon het vast wel maken."

De volgende dag zat het me toch niet lekker en dus heb ik contact opgenomen met de winkel waar de baan besteld is.
Tijdens het gesprek noem ik alleen nog maar de naam van de baan en ze nemen de zin al over met; "....en het autootje haalt de looping niet?". :o JA!!?!?! Dat inderdaad!
"Ja, daar hebben we al meerdere klachten over gehad. Als u wilt dan kunt u de baan terugsturen en krijgt u deze vergoed incl verzendkosten."
Ja maar dat wil ik niet? Ik wil die goede, oude herinnering terug van dat autootje dat door de loopings heen vliegt en over de schans springt!

Na even gesproken te hebben blijkt dus dat Darda inderdaad is overgenomen/opgekocht door een grote speelgoedfabrikant en die laat alles nu in China maken. Ook de winkeleigenaar vraagt zich af of alles wel goed getest is van tevoren, maar er zijn wel degelijk veranderingen doorgevoerd;
- De autootjes zijn nu van plastic, eerst van metaal
- De autootjes hebben allemaal spiegels (realistischer!), maar deze komen tegen de 'stokjes' aan als ze door de bocht gaan, waardoor de vaart sterk afneemt. 3mm meer plastic gebruiken tijdens het maken van de bocht lost dit op!
- De motortjes (b)lijken niet zo krachtig als vroeger.

De winkel gaf al aan dat ze dit hadden doorgegeven aan de fabrikant, maar tot op heden nog geen verbetering(en).

Ik bedank de man voor zijn uitleg en ga met 'de baas' thuis overleggen wat we willen doen. Even terugsturen van de spullen lijkt me geen optie, omdat m'n neefje dan helemaal niets heeft.
Uiteindelijk komt het erop neer dat ze maar een andere baan moeten maken. (je kunt er 5 maken uit de handleiding).


Hoe komt het toch dat er tegenwoordig op elke 5 cent bespaard moet worden!? Natuurlijk is er een reden dat destijds die toko failliet is gegaan, maar met de cheap-ass, Chinese oplossing die ze nu hebben gaat het weer gebeuren lijkt me. Mensen sturen de producten terug!
Was het vroeger dan tóch beter.... ? :+